Kayseri

Kayseri
kayseri

Kappadókia keleti részén fekszik Kayseri, a város, amely a római korban Caesarea (Mazaca) néven volt ismert.

Történelme kre. 3000-ig nyúlik vissza, és gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhet. Napjainkban a város gazdasága olyan mértékben növekszik, amivel bekerült az „anatóliai tigrisek” közé.

Mégis, a mára igazi pezsgő nagyvárossá vált településen jól megfér egymás mellett a hagyományos és a modern.

hamudomb, kayseri

A városközponttól 20 kilométerre található Kültepe (“Hamudomb”), amely kitűnő példája az immár 6000 éves történelmi örökségnek.

Kayseri egyik leglátogatottabb része a Soğanlı-völgy. Ez egyben Kappadókia egyik központja is, ahol mintegy 50 sziklába vájt templom található.

A városközpont kiemelkedő, legmeghatározóbb épületei az egymást követő dánismend, szeldzsuk és oszmán idők építészeti emlékei.

A 13. századból származó Hunat Hatun épületegyüttes az első szeldzsuk épület Anatóliában. Mecset, medresze, sírhely és nyilvános fürdő is a részét képezte.

Kayseri a már kialudt Erciyes vulkán lábánál helyezkedik el, ami télen kitűnő választás a síelőknek, számos kellemes szálloda is várja őket.

Kayseri mindezeken túl, egyben Anatólia egyik legfontosabb szőnyeggyártó központja is.

Érdekességek:

  • 2013 májusától Miskolc testvérvárosa.
  • Labdarúgócsapata, a Kayserispor az első osztályban játszik.
  • Itt született Abdullah Gül, aki 2014. augusztus 28-ig volt Törökország köztársasági elnöke.
  • Kayseritől 70 km-re található a csodálatos Göreme Nemzeti Park, amely 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.