Törökország gazdasága

Törökország dinamikus gazdasága keveréke a modern iparnak és kereskedelemnek, valamint a hagyományos mezőgazdaságnak, amely 2001- ben a lakosság 40%-ának adott munkát.

A magánszektor erős és gyorsan növekszik, de az államnak nagy szerepe van az iparban, a pénzügyekben, a közlekedésben és a telekommunikációban. A legnagyobb iparág a textil- és ruhaipar (16,3%), melyet az olajfinomítás (14,5%), az élelmiszeripar (10,6%), a vegyipar (10,3%), a vas- és acélipar (8,9%), az autóipar (6,3%) és a gépipar (5,8%) követ. Az export tekintetében is a textilipar vezet.

Törökország autóipara Európa hatodik legnagyobb gépjárműgyártója Németország, Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Olaszország mögött.

A török építöipar az Engineering News-Record által készített lista szerint harmadik a világon az USA és Kína után, és 22 török építőipari vállalatot listáztak a világ legjobbjai között.

A turizmus a török gazdaság egyik húzóágazata. A török riviéra kedvelt célpontjai többek között Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye, Kemer és Bodrum, de Isztambul is népszerű.

Törökországban több sikeres, multinacionális vállalat is működik, ilyen például a Koç Holding, aminek BEKO márkája vezeti az angol hűtőgép-piacot.

2007. márciusi adatok szerint Törökország a világ legnagyobb mogyoró, füge, sárgabarack, cseresznye, birsalma és gránátalma termelője; görögdinnye-, uborka- és csicseriborsó termesztésben pedig a második.

Anatóliai tigrisek

Az anatóliai tigrisek Törökország azon városai, melyek az 1980-as évek óta a török gazdasághoz képest a legnagyobb mértékű növekedést mutatták, és jórészt önerőből, állami támogatás nélkül sikerült mindezt elérniük. Az „anatóliai tigrisekként” definiált városok Denizli, Gaziantep, Kayseri, Bursa, Kocaeli és Kahramanmaraş.

Az ilyen cégek jellemzője, hogy általában családi vállalkozások, nem az állam, vagy valamelyik bank finanszírozza a tevékenységüket.

Törökország 500 legnagyobb cége közül 155 tartozik az anatóliai tigrisek közé.