Bursa és Cumalıkızık

Bursa Törökországban

Az UNESCO világörökségi listájára kerülés éve: 2014.

Listán elfoglalt hely: 1452.

Kategória: kulturális örökség

Elhelyezkedés: Márványtengeri régió

Terület: 1 036 km²

Lakosszám: 2 901 396 fő

Bursa az Oszmán Birodalom első fővárosa, mely az Uludaǧ-hegység északnyugati lábánál található, Cumalıkızık pedig egy 700 éve alapított kisváros. Az i.e. 2. században még Kioszként, ismert, később Pruszára keresztelt város a Selyemút fontos állomása, és néhány évtizeden át az Oszmán Birodalom fővárosa is volt. A két alapító szultán, Orhan és Oszmán sírja is itt található, és ez a bölcsője a Birodalom egységes építészeti stílusának. Az oszmán időszakban Bursa volt a legfontosabb selyemforrás. Iránból és Kínából kapta a selymet, melyet aztán helyben használtak föl kaftánok, párnák, hímzések és más selyemből készült ruhaneműk, dísztárgyak készítéséhez.

A Yesil kerületben áll a Yesil Cami, vagyis a Zöld Mecset, melyet I. Mehmed szultán uralkodása alatt építettek.

Az épületben, mely Bursa szimbólumának is tekinthető, lenyűgöző márvány alkotásokat láthatunk, nem véletlen, hogy a nyolcszög alakú, kívülről is színes csempékkel borított épületet Bursa ékkövének becézik.

Kertjében áll Yesil türbéje, ahol I. Mehmed sírja is fekszik.

Az Ulu dzsámi Bursa legnagyobb mecsete, a korai oszmán építészet egyik kiváló példája. 1396–1400 között Ali Necar építette I. Bajazid szultán parancsára.

A mecset négyszög alakú, húsz kupolával rendelkezik, melyek négyszer ötös elrendezésben találhatóak és tizenkét oszlop tartja őket. A mecsethez két minaret tartozik

Bursa egyik legszebb, művészi alkotásként is számontartott épülete a Muradiye.

A mecset mellett az épületben fürdő, konyha és mauzóleum is található, melyben a szultánon kívül az uralkodócsalád tagjai és más, fontos tisztséget betöltő személyek nyugszanak.

Bursában több ezer fürdőt találunk, melyek eredete még a római hódítás idejére vezethető vissza. Ők építették ki a termálvíz-vezetékeket szerte a városban.

Bursa a török autógyártás központja, ahová a Fiat és a Renault telepített üzemeket. A város ipari parkjában textil és élelmiszergyárak (például Coca-Cola és Pepsi) kaptak helyet. Gyorsan növekvő gazdasága miatt Bursa az „anatóliai tigrisek” csoportjába tartozik.

A város turisztikai szempontból is rendkívül vonzó; a közeli Uludağ-hegység síparadicsoma vonzza a külföldi vendégeket, az ókor szerelmesei pedig a közelben található Nikaia (mai nevén Iznik) városába látogathatnak el.

bursa, uludağ, ski-2828451.jpg
Uludağ sípályái

Az izniki Zöld mecset (Yeşil camıı)