Görög nap a Centrumban

Az Országnapok a 2023/24-es tanévben új évaddal tért vissza, amelynek első állomása Görögország volt. Az eseménysorozat ötödik rendezvényét 2023. november 22-én tartottuk meg, ezúttal vadonatúj helyszínen és három új iskola részvételével. A Centrum immár nyolc iskolája mellett résztvevőink között üdvözölhettük a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium és a IV. Béla Király Gimnázium csapatát is. Az impozáns helyszínt a Piarista Kilátó Központ biztosította.

Ezúttal összesen negyven tanulóból alakíthattuk ki öt fős csapatainkat, amelyeket a görög ábécé nyolc betűjéről neveztünk el. Mostanra már hagyománynak számít, hogy a kísérőtanár kollégáknak is lehetőségük van a játékban való részvételre – ők versenyen kívül ugyan, de ugyanúgy megoldhatták a Görög nap feladatait.

Közvetlenül érkezés után egy közös reggelivel vártuk a résztvevőket, és csak ezután került sor a rendezvény ünnepélyes megnyitójára. 

A Kahoot-kvíz egyik Országnapok programunkról sem hiányozhat, így ezúttal ez a feladat nyitotta a sort; itt részvevőink bemutathatták, mennyire ismerik Görögországot általánosságban. Ezután a különböző iskolákból összesorsolt csapatoknak összesen nyolc állomáson kellett bizonyítaniuk felkészültségüket és rátermettségüket: többek közt elsajátíthatták a görög tánc, a szirtaki alapjait, megismerkedhettek Görögország leghíresebb látnivalóival, számot adhattak a görög mitológiával kapcsolatos tudásukról, logikai feladatokat oldhattak meg és még egy labirintus titkát is megfejthették.

Minden tematikus állomáson más-más kihívásokkal találták szemben magukat, és játszva, interaktív feladatokon keresztül bővíthették a Görögországgal kapcsolatos ismereteiket. Belekóstolhattak a görög történelembe, turizmusba és kultúrába, a dekoráció segítségével pedig megkíséreltük a résztvevőinket elkalauzolni a legszebb és legkülönlegesebb görög tájakra. 

Minden próbatétel teljesítéséért a már korábban bevezetett játékpénzünkkel, VSZCenttel fizettük ki a csapatokat. Az összegyűjtött pénzből a legutolsó, utazásszervezős feladathoz vásárolhattak komponenseket; eldönthették, hogy az általuk képviselt fiktív utazási iroda milyen paraméterekkel kezdi értékesíteni a zsűri számára a görögországi útját. A csapatok még délelőtt elkezdhették megtervezni az utazásukat, valamint az azt hirdető plakátjukat, majd a munka oroszlánrésze után egy igazán görögös ebéddel kínáltuk meg őket.

A változatos fogásokból álló, mindenki étrendjéhez illeszkedő ebédet ezúttal is a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola biztosította, akik autentikus és rendkívül ízletes menüt állítottak össze. Nekik köszönhetően nem csupán a tanulók tárgyi tudása gyarapodott ezen a napon, hanem bele is kóstolhattak a valódi görög ízekbe.

Ebéd után következett a csapatok utolsó megmérettetése: be kellett mutatniuk az általuk megtervezett utazást a zsűrinek. A feladat során a tanulók megcsillogtathatták sokoldalúságukat, ugyanis nem volt elég összeállítani az útjukat és megrajzolni a hirdető plakátot – meg is kellett találniuk a módját, hogy szóbeli bemutatójuk során a lehető legjobban zsonglőrködjenek a szavakkal, és megpróbálják a saját utazásukat eladni az őket értékelőknek.

Az eredményhirdetésen részt vett a Centrum vezetősége is, így az okleveleket és ajándékokat Papolczi Emőke főigazgató asszony és Dudás Tibor kancellár úr adták át. Az első helyezett csapatot a Piarista Kilátó Központ is ajándékban részesítette, amit Katona Miklós igazgató úr adott át a tanulóknak.

Köszönjük a segítséget:

• Piarista Kilátó Központ (https://www.kilato.piarista.hu/)

• Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola 10/E osztály tanulói

• Bagyánszki Erika, a 10/E osztályfőnöke

• Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola (http://www.petzeltj.hu/)

• Csontos András – fotó, videó

• Ludvig Krisztián – dekoráció

• Bartha Erik – logisztika

• A zsűri tagjai: Sinka Miléna, Dekiszkyné Fejér Rita, Andrásikné Varga Eszter

• Kísérő tanárok

• Technikai dolgozók

 

Galéria a rendezvényről:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük