Cseh nap a Centrumban

2023. április 4-én tartottuk meg a Centrum immár hagyományosnak számító ’Országnapok’ eseménysorozatának negyedik állomását, amelynek központi témája Csehország volt. A rendezvényen mind a hét iskolánk részt vett, és a korábbiak mintájára ezúttal is négy-négy tanulót vártunk minden iskolából, valamint már második alkalommal csatlakozott a játékosokhoz a tanárok lelkes csapata is.

Érkezés után ismert cseh mesefigurák által ihletett csapatokba osztottuk a diákokat, majd a regisztrációt követően ízletes svédasztalos reggelivel kínáltuk vendégeinket, ezután pedig a Centrum vezetősége köszöntötte kedves szavakkal a résztvevőket. A program összeállításakor az volt a célunk, hogy a rendkívül gazdag cseh kultúra minél több aspektusával megismertethessük a tanulókat, mindezt szórakoztató és sokszínű feladatokon keresztül.

A csapatokat hét tematikusan berendezett állomás várta a helyszínen. A tanulók minden állomáson különböző készségeket igénylő feladatok megoldásával szerezhettek pontokat – és új ismereteket Csehországról. A próbatételek során a résztvevők nem csupán a tárgyi tudásukat bővíthették, hanem lehetőségük nyílt többek között igazi cseh kastélyt rajzolni, szétválogathatták a cseh és nem cseh termékeket, sőt, a Csehország híres Csontkápolnája által ihletett játékállomáson még egy csontvázat is összeállíthattak. A diákok feladata volt továbbá egy olyan mese megírása is, amelybe cseh elemeket kellett belecsempészniük, és amelynek egyediségét zsűri értékelte.

Vendégünk volt az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézetéből Ondřej Geppert és Győri Boglárka, akik izgalmas cseh nyelvleckén keresztül mutatták be résztvevőinknek a különleges csengésű cseh nyelv legfontosabb kifejezéseit. Vezetésükkel a diákok kisebb csoportokban kóstolhattak bele a kultúra alapjait képező cseh nyelv szépségeibe.

A nyelvleckét és a mesék zsűrizését követően a résztvevőknek cseh ihletésű ebéddel kedveskedtünk. A különleges fogásokat ezúttal is a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola biztosította, akik autentikus és ízletes menüt állítottak össze. Nekik köszönhetően a gasztronómiát érintő feladatok után bele is kóstolhattunk a cseh konyhaművészet egy szeletébe.

Ebéd után a csapatokat egy utolsó megmérettetés elé állítottuk: az Országnapok események már-már ikonikus Kahoot kvíze következett, ahol az egész nap során megszerzett tudásukat mérhették össze a résztvevők. A kvízt követően a zsűri összesítette a csapatok pontszámait, ezután pedig a nap zárásaként eredményt hirdettünk.

Minden csapat szép eredményt ért el, és ehhez gratulálunk minden résztvevőnek!

Köszönjük a segítséget:

A 12/D osztály tanulói

Ondřej Geppert és Győri Boglárka (ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet – https://szlav.elte.hu/)

Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola (http://kiralyendre.hu/)

Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola (http://www.petzeltj.hu/)

Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola könyvtára, Pintér Jenő könyvtáros

(https://kiralyekonyvtar.blogspot.com/)
Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola büféje
Fűr Tibor

Csontos András

A zsűri tagjai: Buzás Petra, Drenkovics Mária, Neugam Viktória

Kísérő tanárok

Technikai dolgozók

Galéria a rendezvényről:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük